Kookboek

Koken

Al je hele leven komen mensen graag bij je eten. Je combineert smaak, producten, textuur en presentatie in nieuwe verassende recepten. Nu is het moment gekomen, dat meer mensen van jouw kookkunsten gaan genieten.

Naam recept en presentatie

Behalve dat je weet dat je recepten origineel en smaakvol zijn, is presentatie van het gerecht net zo belangrijk. Een mooie foto van het eindresultaat gecombineerd met een spannende naam van het gerecht, moet de lezer uitnodigen de ingrediënten te gaan lezen. De laatste stap is de stapsgewijze instructie om het gerecht te bereiden. Nu weet de lezer, ik ga dit gerecht maken. Vraag jezelf wel af: hoe vaak koken mensen nu echt gerechten uit kookboeken?

Tomaat en pizza

Kijk eens zelf naar dat rijtje kookboeken op het bovenste plankje in de keuken met die kleurige kaften. Sla ze open dan lees je naast de kern van recepten mogelijk ook over achtergronden en andere context: bijvoorbeeld de geschiedenis van de ingrediënten (de tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en niet uit Italië en is dus na 1492 in Europa aangekomen) of de geschiedenis van het gerecht (de pizza bestond oorspronkelijk uit restjes eten van de vorige dag, die op deeg werden gelegd en gebakken…Italianen emigreerden naar de Verenigde Staten en daar transformeerde de pizza tot een zelfstandig gerecht met verse en lekkere ingrediënten…in de Tweede Wereldoorlog vochten Amerikaanse soldaten in Italië en voerden de Amerikaanse pizza weer in, die de Italianen vervolgens weer Italiaans maakten). Een nieuw perspectief op eten kan als invalshoek dienen voor een origineel receptenboek.

Gourmand World Cookbook award

De Gourmand World Cookbook Awards, opgericht in 1995 door Edouard Cointreau, heeft als doel om kookboeken te promoten. In december elk jaar verschijnt een lange lijst met winnaars per land, die in januari wordt teruggebracht tot 5-10 boeken per categorie. De prijs wordt uitgereikt in Yantai, China. Er is enige tijd twijfel gerezen over de waarde van het winnen van deze prijs, want het is enigszins onduidelijk welke criteria de jury gebruikt om kookboeken in 70 talen met elkaar te vergelijken.

Toch twee keer gewonnen: 2010 en 2017

Twee door ons gedrukte kookboeken “Rita’s Diner Idee” en “Zuid-Afrikaanse Wijnen” wonnen de Gourmand World Cookbook Award.

Trefwoorden: kookboek, recept, lifestyle

         

Terug naar overzicht