FamiliegeschiedenisVerbogen verleden

Eigenlijk willen we allemaal weten waar we vandaan komen. Het televisieprogramma “Verborgen verleden” begeleidt Bekende Nederlanders in hun zoektocht naar vroeger. Maar mogelijk heb jij ook een “verborgen verleden” en ben je jouw zoektocht al gestart.

De zolder opruimen: wordt stamboomonderzoeker van jouw eigen familie

Begin op zolders, die van jezelf maar ook die van familieleden. Verzamel voorwerpen en fotoalbums, ontdek verhalen, lees dagboeken, interview betrokkenen als ze nog in leven zijn.

Stamboom online

Raadpleeg de volgende internetbronnen:
– het “Centrum voor Familiegeschiedenis” voor familieadvertenties, boeken over de familie, stambomen en mogelijk een familiewapen. Op de kaart van Nederland zie je in welke gemeentes jouw achternaam voorkomt.
– het VOC archief (Nationaal Archief).
– de grootste internationale genealogie database ter wereld (Family Search).
– de nationale genealogie database wie wiewaswie.
myheritage voor stamboom of DNA onderzoek

Het leven van je voorouders

Het zijn niet alleen de grote gebeurtenissen die elk decennium anders maken (Kennedy vermoord, man op de maan), ook kleine zaken als persoonlijke opvattingen over opvoeding of huwelijk zijn aan verandering onderhevig. Groot en klein geven context aan waar en hoe iemand opgroeide in het gezin en op school, de keuze van levenspartner, het werk en loopbaan en verhuizingen, de opvoeding van de kinderen, en ga zo maar door. De grote zaken kun je vinden in kranten en geschiedenisboeken, het kleine en het specifieke zijn het resultaat van jouw onderzoek.

Van verzamelen naar schrijven

Als je alle namen, foto’s, verhalen en voorwerpen systematisch doorzoekbaar in een digitale kaartenbak hebt gestopt, dan volgt een nieuwe uitdaging: hoe rijg je al die feiten aaneen tot een leesbaar verhaal? Opsommingen zijn niet leesbaar: de feiten dienen in een serie van scenes verwerkt te worden, als drama of als soap met echte mensen met echte motieven met echte interacties, zonder daarbij de werkelijkheid geweld aan te doen.

Eigen beheer

Wij geven graag familiegeschiedenissen uit. Voorbeelden kunnen we helaas niet tonen, want bijna alle geschiedenissen worden in eigen beheer uitgegeven. Heb je jouw onderzoek uitgevoerd (foto’s, verhalen) en wil je dit in boekvorm gieten, neem dan contact met ons op!

Trefwoorden: familiegeschiedenis, familiekroniek, stamboom, genealogie, boek.

Indien gewenst redigeren wij het werk en geven het vorm totdat het druk klaar is.

 

Terug naar overzicht