(Auto) biografie


Je hebt een interessant leven geleid met daarin zowel tegenslagen als successen. Je hebt geleerd en geaccepteerd. Of het nu het opbouwen van een bedrijf betreft, het overwinnen van een ziekte of het verwerken van verlies, jouw verhaal inspireert en verrijkt anderen…je wilt een auto-biografie schrijven en uitgeven…of je kent iemand met een interessant levensverhaal en wilt een biografie schrijven en uitgeven.

Betekenis auto-biografie

Letterlijk betekent auto “zelf”, bio “leven” en “grafie” schrijven. Het op schrift gestelde levensbeschrijving is zowel verhalend als feitelijk.

Kleuring

Let wel op, als je een verhaal over jezelf schrijft, ben je geneigd jouw herinneringen positief in te kleuren. Een biografie is door dit gegeven bijna altijd betrouwbaarder dan een autobiografie.

Belangen

Tijd en afstand spelen eveneens een rol. Gebeurtenissen die net voltrokken zijn, bevinden zich nog in een web van belangen. Pas na 20 jaar, als die belangen anders zijn te komen liggen, worden herinneringen eerlijker. Het ligt eraan welk doel je nastreeft en welke belangen in het geding zijn. Vaak is het zo, dat hoe meer tegenstrijdige belangen er rondom de persoon figureren, hoe interessanter de biografie.

De wetten van een verhaal

Het verhalende karakter van een biografie of autobiografie plaatst daarnaast feiten in een narratieve context. In gewone mensentaal: verhalen kennen hun eigen wetten als een aanloop, ontwikkeling en een ontknoping. De anekdote die je aan je partner vertelt over hoe je werkdag was, komt nooit exact overeen met hoe je de werkdag ervaren hebt. Feitelijke opsommingen van belevenissen zijn namelijk niet boeiend.

Tips

Bedenk allereerst wat jouw motief is om een (auto) biografie te (laten) schrijven, bedenk vervolgens wie het onderzoek naar de feiten gaat uitvoeren, bedenk daarna wie het verhaal daarna gaat optekenen, bedenk als laatste wie het gaat lezen.

Trefwoorden: biografie, autobiografie, levensverhaal, herinneringen

          

Terug naar overzicht